Het Onlander Varken

Onlander Varkens scharrelen het hele jaar buiten in de Onlanden. De varkens kunnen daar lekker spelen en wroeten in aarde. Bij warm weer vinden ze verkoeling in een lekker modderbad. ‘s Nachts en bij slecht weer zoeken de dieren beschutting in de geïsoleerde hutten die voorzien zijn van een dikke laag stro.

Thea Heddema streeft naar een manier van varkenshouden die diervriendelijk en duurzaam is. De dieren lopen vanaf de geboorte tot aan de slacht buiten. Ze krijgen geen antibiotica, het ijzer dat biggen bij reguliere fokkers op de tweede dag tegen bloedarmoede krijgen, halen ze zelf uit de grond. In de winter krijgen de varkens eikels en wroeten ze zelf aardperen uit de grond. De biggen blijven vijftien weken bij de zeug in het weiland.

Omvang van het bedrijf

  • Het Onlander Varken heeft één of twee zeugen met elk ongeveer tien biggen.
  • Er gaan ongeveer tien varkens per jaar naar de slacht, op de leeftijd van acht tot tien maanden.
  • Enkele dieren worden als big verkocht aan particulieren die zelf enkele  varkens willen houden.
  • Er ligt drie hectare grond rondom de boerderij, waarvan ongeveer één hectare voor de varkens.

Diervriendelijk

  • De varkens zijn voornamelijk van het ras Duroc, met een klein beetje Piétrain in het bloed . 
  • De dieren worden niet behandeld met antibiotica.
  • Wij geven geen toevoegingen zoals ijzer, de dieren worden wel ontwormd.
  • De biggen blijven vijftien weken bij de zeug.
  • De zeug wordt meestal bevrucht via kunstmatige inseminatie, binnenkort hebben wij onze eigen Duroc-beer.
  • Huisvesting in geïsoleerde buitenhokken (Engels outdoorsysteem) of zelfgebouwde schuilhokken.
  • Onze varkens zijn echte buitenvarkens.

Duurzaam

  • Door de extensieve manier van dieren houden met maar enkele dieren per hectare is de mestdruk op de bodem laag.
  • De eerste twaalf weken krijgen de dieren een biologische brok, daarna wordt er overgeschakeld op gangbare sojavrije brokken.
  • Mest blijft in het land. Hierdoor is er bij veel wroeten kans is op uitspoelen van mineralen. Dit is inherent aan deze vorm van varkenshouden.
  • Het basisvoer is een sojavrije zeugenbrok met ingrediënten uit Europa. Daarnaast krijgen de dieren groentes (snijafval van restaurants) en oud brood van de bakker. In de winter lopen ze op een perceel met aardperen, die ze zelf uit de grond wroeten.

Contact met consumenten

  • Groepen tot twintig personen kunnen op afspraak een snuffelcursus boeken bij Het Onlander Varken met een bezoek aan de dieren met uitleg over het houden van varkens en het proeven van de producten.
  • Bezichtiging is alleen mogelijk op open dagen en evenementen. In overleg kun je de bestelling op de boerderij afhalen.
  • Het Onlander Varken staat geregeld op streekmarkten. 

Verkoop

  • De bestelling kan, in overleg, worden afgehaald bij Het Onlander Varken of worden verstuurd per post.
  • Tevens zijn de producten te koop bij Wijnkoperij Henri Bloem Groningen, Verlengde Hereweg 26-28 te Groningen.

Over Thea Heddema

Koken en het houden van dieren is altijd mijn grote passie geweest. Naast het runnen van een pensionstalling voor paarden heb ik varkens, waarvan ik met name gedroogde vleesproducten maak. Denk hierbij aan Zuid-Europese charcuterie (vleeswaren), zoals verschillende gedroogde worsten, hammen, Panchetta’s, Coppa’s en Lomo’s.

De koksopleidingen die ik voltooid heb, komen hierbij natuurlijk goed van pas. De producten die ik maak worden op ambachtelijke wijze bereid; er worden geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen gebruikt. Voor wie dit zelf wil leren organiseer ik ook workshops charcuterie (vleeswaren bereiden).

.

Het Onlander Varken


Persoonlijke motivatie en ambitie

Het in Nederland gangbare systeem van varkenshouden maakt van het dier varken een ding. Ik besloot precies het tegenovergestelde te doen: in plaats van weinig aandacht aan veel dieren, geef ik veel aandacht aan weinig dieren. Hiervoor heb ik een boerderij met een stuk land omgevormd tot Het Onlander Varken: een omgeving waar varkens diervriendelijk en duurzaam worden gehouden en leven naar hun aard..

Grond of aarde is van wezensbelang voor varkens: dertigduizend jaar hebben ze kunnen wroeten, alleen de laatste dertig jaar niet. Massaproductie is van positieve invloed op een aantal met name economische factoren zoals de kiloprijs. Gezondheid, stress en weerstand vallen daar niet onder. Door jaren achtereen varkens op natuurlijke manier te houden raken dieren van volgende generaties steeds beter bestand tegen weer en wind.  Zo ontstaat langzamerhand een sober natuurlijk diertype dat beter aan het buitenleven is aangepast.

Er zijn meer mensen nodig die varkens houden op een manier die ervoor zorgt dat varkens kunnen leven naar hun aard en behoeften. De afgelopen jaren heb ik veel kennis en praktijkervaring opgedaan die ik wil delen. Daarom organiseer ik in de toekomst een snuffelcursus varkenshouden.